Facebook

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

FameLab 2017: Γίνετε ένα από τα νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης

Το British Council, σε συνεργασία με το Hub Science, διοργανώνουν για ενδέκατη συνεχή χρονιά τον διεθνή διαγωνισμό FameLab! Ο διαγωνισμός καλεί άτομα 18 ετών και πάνω που εργάζονται, σπουδάζουν ή είναι απόφοιτοι στους τομείς της τεχνολογίας, μηχανολογίας, ιατρικής, βιολογίας, χημείας, φυσικής, μαθηματικών, μεταξύ άλλων, να αποδείξουν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν ένα επιστημονικό θέμα της αρεσκείας τους με τρόπο κατανοητό και προσιτό στο γενικό κοινό, μέσα σε 3 μόλις λεπτά!

Ο διαγωνισμός έχει σαν στόχο να αναδείξει τα νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης, καθώς καλεί τους συμμετέχοντες να προσπαθήσουν να μεταφέρουν τον ενθουσιασμό τους για ένα επιστημονικό θέμα στο ευρύ κοινό και να το βοηθήσουν να κατανοήσει την εφαρμογή του στη καθημερινότητα.
Ποια η ιστορία του; Το FameLab έχει ήδη ιστορία έντεκα χρόνων που ξεκινάει από το Cheltenham Festival, έναν από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου που διοργανώνει τέσσερα από τα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας στους τομείς της Jazz, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής και των Επιστημών. Το FameLab δημιουργήθηκε το 2005 από το Cheltenham Science Festival σε συνεργασία με τη NESTA, ενώ μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη Βρετανία, σε συνεργασία με το British Council, ο διαγωνισμός άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο, πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, την Αφρική και την Αμερική. Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός πραγματοποιείται 30 χώρες, και μία από αυτές δεν θα μπορούσε να μην είναι η Ελλάδα.


Το British Council λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1939, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, και τα γραφεία του βρίσκονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με πολλούς οργανισμούς της Ελλάδας – Υπουργεία, πανεπιστήμια, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, σχολεία, μη κυβερνητικούς και πολιτισμικούς οργανισμούς τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Η Βρετανία πρωτοπορεί στην επικοινωνία της επιστήμης και αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να προωθηθεί η επιστήμη σε ένα μη-επιστημονικό κοινό. Η επικοινωνία της επιστήμης έχει σκοπό να αλλάξει τα στερεότυπα σχετικά με τους ερευνητές, να καταδείξει στο κοινό τη χρησιμότητα ορισμένων επιστημονικών και τεχνολογικών ζητημάτων και να δικαιολογήσει την ανάγκη επένδυσης στην έρευνα. Έτσι, μας φέρνει και φέτος τον διαγωνισμό FameLab.


Ο προκριματικός γύρος του φετινού FameLab θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Δευτέρα 06 και Τετάρτη 08 Μαρτίου στο The Hub Events (Αλκμήνης 5, Πετράλωνα, πλησίον μετρό Κεραμεικού) και στη Θεσσαλονίκη τη Τρίτη 07 Μαρτίου στο British Council (Τσιμισκή 43 54623, Θεσσαλονίκη). Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους 3 λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό. Έπειτα, η κριτική επιτροπή, η οποία πέρυσι αποτελούνταν από τον Στάθη Γκόνο (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), τον Κώστα Καρπούζη (Μετσόβειο Πολυτεχνείο), τη Μπέττυ Τσακαρέστου (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και τον Νίκο Ανδρίτσο (ΣΚΑΙ), θα επιλέξει αυτούς που θα περάσουν στον μεγάλο τελικό.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους μέχρι τη Πέμπτη 02 Μαρτίου 2017 μέσα από την ιστοσελίδα https://www.britishcouncil.gr/famelab. Όσοι ενδιαφερόμενοι δε μπορούν να παρευρεθούν σε κανέναν από τους τρεις προκριματικούς γύρους σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη αλλά παρ’ όλα αυτά θα ήθελαν να λάβουν μέρος, τότε μπορούν να συμμετάσχουν υποβάλλοντας video. Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό.


Ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 01 Απριλίου 2017 στην Τεχνόπολη/Γκάζι (Πειραιώς 100) στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2017. Ο νικητής του τελικού θα μεταβεί στο Cheltenham Festival στη Βρετανία τον Ιούνιο με όλα τα έξοδα πληρωμένα προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών στο International FameLab 2017.
Οι 10 φιναλίστ που θα επιλεγούν στον προκριματικό γύρο θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο Masterclass στην Επικοινωνία. Tόσο οι συμμετέχοντες που θα βρεθούν στη τελική τριάδα, όσο και ο αγαπημένος του κοινού, θα κερδίσουν μοναδικά δώρα τεχνολογίας.
Παράλληλα θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο διαγωνισμός έχει δώσει ήδη την ευκαιρία σε δεκάδες νέους να μοιραστούν το πάθος τους για την επιστήμη με το κοινό και να ξεχωρίσουν για την επικοινωνιακή τους δεινότητα. Ελάτε να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία!
Ο διαγωνισμός γίνεται σε συνεργασία με το Hub Science και την υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και του Openscience.grΠληροφορίες:
British Council, Αθήνα – Βαγγέλης Κραββαρίτης, τηλ.: 210 3692 361
British Council, Θεσσαλονίκη – Χρυσούλα Μελίδου τηλ: 2310 378 314
Περισσότερες πληροφορίες καθώς και δήλωση συμμετοχών στο:
Πηγή: parallaximag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com