Facebook

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Γιατί τα η προπόνηση με βάρη δεν παχαίνει


Συμβουλεύει ο Μιχάλης Πανδής


Ακούμε συχνά ανθρώπους να παρουσιάζουν την άσκηση με αντιστάσεις (βάρη) ως παράγοντα παχυσαρκίας. Υπάρχει έστω και ίχνος αλήθειας στην παραπάνω άποψη; Πολύ φοβάμαι πως όχι.



Είναι αλήθεια ότι τις πρώτες εβδομάδες της προπόνησης με βάρη η ζυγαριά δείχνει τον κακό της εαυτό. Το βάρος στην καλύτερη των περιπτώσεων παραμένει ίδιο, ενώ στην χειρότερη παρουσιάζει ακόμη και μικρή αύξηση. Μετά από ένα διάστημα δυο περίπου μηνών τα κιλά σταθεροποιούνται, ενώ εάν η προπόνηση είναι συστηματική ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση βάρους.

Η κατακράτηση των υγρών

Ένας από τους κυριότερους λόγους που συμβαίνει η αύξηση του βάρους όταν προπονούμαστε με αντίσταση είναι η αύξηση των σωματικών υγρών. H άσκηση κάνει τους μύες να αυξάνουν σε μέγεθος και να αποθηκεύουν γλυκογόνο το οποίο περιέχει και νερό, οπότε γίνεται κατακράτηση νερού που μπορεί να φτάσει και τα 1-2κιλα. Επίσης ο όγκος του αίματος του οργανισμού αυξάνεται για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της άσκησης. Έτσι πραγματοποιείται αύξηση υγρών και βάρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σταδιακά θα επανέρθει η ισορροπία στο σώμα μας αφού τους πρώτους μήνες προπόνησης το σώμα δέχεται ουσιαστικά ένα σοκ ανάπτυξης.

Το βάρος της άλιπης μάζας

Ναι δεν είναι μύθος, οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος. Ο λιπώδης ιστός έχει μεγαλύτερο όγκο από τον μυϊκό ενώ ζυγίζει λιγότερο. Έτσι, όταν μεγαλώνουν οι μύες φαινόμαστε λεπτότεροι χωρίς να συμφωνεί απαραίτητα και η ζυγαριά. Αυτό μπορούμε εύκολα να το καταλάβουμε δοκιμάζοντας στενά ρούχα. Μετά από ένα διάστημα προπόνησης τα ρούχα δεν είναι πλέον στενά χωρίς να έχει αλλάξει απαραίτητα το νούμερο στη ζυγαριά.



Το πραγματικό όφελος της άσκησης με βάρη

Τα βάρη έχουν την ιδιότητα να τονώνουν το μυϊκό μας σύστημα και κατά συνέπεια να αυξάνουν το μεταβολισμό, ακόμα και τον μεταβολισμό ηρεμίας. Αυτό όμως σημαίνει ότι εκτελώντας τις ίδιες δραστηριότητες που συνηθίζαμε να κάνουμε και παλαιότερα καίμε περισσότερες θερμίδες. Άρα μειώνουμε το σωματικό μας λίπος. Η παρανόηση που έχει γίνει προέρχεται από το γεγονός ότι κάνοντας βάρη μειώνεται πολύ λιγότερο το σωματικό μας βάρος, παρόλο που χάνουμε σε πόντους. Στην πραγματικότητα η προπόνηση αντιστάσεων είναι ένα μεγάλο όπλο στη μάχη της παχυσαρκίας αφού η ενεργειακή δαπάνη της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι τεράστια και διαρκεί για πολλές ώρες μετά τη προπόνηση.

Η παρανόηση

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που συνεχίζουν να παχαίνουν ακόμη και μετά το αρχικό διάστημα προσαρμογής. Ορισμένες μάλιστα φτάνουν ακομη και στη παχυσαρκία. Τι πάει στραβά με αυτούς τους ανθρώπους; Οποιοδήποτε είδος προπόνησης έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία και την εμφάνιση του ασκούμενου όταν υπάρχει ισορροπημένη διατροφή. Όταν η προπόνηση συνδυάζεται με τεράστιες ποσότητες φαγητού το αποτέλεσμα δεν είναι καλαίσθητο ανεξάρτητα από το είδος της άσκησης. Η αύξηση του μυϊκού όγκου συνδυάζεται με αύξηση του λίπους και της κατακράτησης υγρών, προσφέροντας ένα πραγματικό κοκτέιλ παχυσαρκίας.




Πηγή:men24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com