Facebook

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Βίοι αντίθετοι για Χιμένεθ - Βαλβέρδε

Η ζωή του Μανόλο Χιμένεθ και του Ερνέστο Βαλβέρδε ξεκίνησε με μόλις… 20 ημέρες διαφορά. Ο Αργύρης Παγαρτάνης παρουσιάζει την πορεία τους και αναλύει στοιχηματικά το ντέρμπι.






Ο Χιμένεθ είναι ο κλασικός τύπος του… σπιτόγατου. Γεννημένος στο Αραχάλ, έναν από τους δήμους που συνθέτουν την πόλη της Σεβίλλης, έμεινε στην Ανδαλουσία σε όλη την ποδοσφαιρική ζωή του.

Από τα 16 του χρόνια στη δέυτερη ομάδα της Σεβίλλης, 13 χρόνια στην ανδρική ομάδα, μετά προπονητής στην δεύτερη ομάδα της Σεβίλλης και για τρία χρόνια στην πρώτη ομάδα, θα΄ λεγε κανείς ότι έβγαλε… ρίζες στην Ανδαλουσία. Ακόμα και τη μοναδική χρονιά που… απαρνήθηκε τα χρώματα της Σεβίλλης, την τελευταία του χρονιά ως ποδοσφαιριστής, δεν μπόρεσε να απομακρυνθεί περισσότερο από τη Χαέν, μια πόλη που επίσης βρίσκεται στην Ανδαλουσία. Η δουλειά του στην ΑΕΚ είναι η πρώτη όχι μόνο εκτός Ισπανίας, αλλά κι εκτός της περιοχής του…

Αντίθετα ο Βαλβέρδε είχε τη μετακίνηση στο… αίμα του από νωρίς. Βρέφος ακόμα μετακόμισε από την Εξτρεμαδούρα, στα σύνορα με την Πορτογαλία, στη χώρα των Βάσκων. Μοίρασε τον ποδοσφαιρικό του χρόνο ανάμεσα στη Χώρα των Βάσκων (Αλαβές, Σεστάο και Αθλέτικ Μπιλμπάο), την Καταλονία (Εσπανιόλ και Μπαρτσελόνα) και τις Βαλεαρίδες (Μαγιόρκα) πριν αρχίσει την προπονητική σε Αθλέτικ, Εσπανιόλ και Βιγιαρεάλ πριν ασχοληθεί με τον Ολυμπιακό…

Βαλβέρδε και Χιμένεθ συναντήθηκαν στα γήπεδα καμιά δεκαριά φορές ως αντίπαλοι, είτε ως παίκτες, είτε ως προπονητές. Μεταξύ τους αναπτύχθηκε μια αμοιβαία εκτίμηση. Η φιλία τους θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί περισσότερο όταν βρέθηκαν αμφότεροι στην Αθήνα, αν δεν υπήρχαν οι… προκαταλήψεις που κυνηγάνε τις ελληνικές ομάδες. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν τους έβλεπαν να τρώνε μαζί σε κάποιο εστιατόριο ή, ακόμα… χειρότερα, αν δημοσιευόταν φωτογραφία του ενός να βγαίνει από το σπίτι του άλλου. Το σίγουρο είναι, βέβαια, ότι εκτός από την εκτίμηση υπάρχει και αμοιβαία… γνώση. Ο Βαλβέρδε ξέρει τον Χιμένεθ και τις μεθόδους του πολύ περισσότερο από τον… Δώνη και τον Βλάχο, το ίδιο και ο προπονητής της ΑΕΚ.

Το ματς ΑΕΚ-Ολυμπιακού σήμερα το βράδυ μπορεί να χαρακτηριστεί κομβικό και για τους δύο. Η ΑΕΚ στην ουσία ψάχνει τη νίκη για να μην πει αντίο στις όποιες ελπίδες έχει για τον τίτλο από τώρα, μόλις τρεις μήνες μετά την έναρξη του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός, μετά το… περίεργο ημίχρονο με τον Εργοτέλη, έχει στο νου του να διατηρήσει τη διαφορά που έχει χτίσει από τον Παναθηναϊκό, τον βασικό του διώκτη. Αρα και οι δύο ομάδες παρουσιάζονται ως… καιόμενες για τη νίκη, αλλά είναι σε τέτοια φάση που καταστροφικό αποτέλεσμα θεωρείται μόνο η ήττα.

Με αυτή τη λογική, πώς θα παραταχθούν σήμερα οι δύο αντίπαλοι; Και πώς θα σκεφτούν στο μυαλό τους το ματς ο Χιμένεθ και ο Βαλβέρδε; Με επιθετικές διαθέσεις για τη νίκη ή συντεταγμένα και οργανωμένα, για να βάλουν το (μοναδικό, ενδεχομένως) γκολ που χρειάζεται για να πάρουν αυτό που θέλουν; Κι αυτός που θα πετύχει το πολύτιμο πρώτο γκολ πώς θα συμπεριφερθεί εν συνεχεία; Θα πιέζει για το δεύτερο, με κίνδυνο να αφήνει χώρους για την ισοφάριση ή θα ταμπουρωθεί για να διαφυλάξει το προβάδισμα; Σ’ ένα ματς όπου οι βαθμοί παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από την εμφάνιση αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο.

Ποντάρουμε, λοιπόν, στο ενδεχόμενο είτε να μην σκοράρει καμία από τις δύο ομάδες, είτε να σκοράρει μόνο η μία από αυτές (το στοίχημα No Goal, όπως έχει διαφημιστεί τελευταία και από τον ΟΠΑΠ). Κι επισημαίνουμε την… διάσταση απόψεων του μπουκ, ο οποίος έχει «ανοίξει» πολύ χαμηλά το under 2,5 (με το ζόρι βρίσκεται στο 1,55-1,60), αλλά το No Goal διπλασιάζει τη μίζα μας.




πηγή:www.contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com