Facebook

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Στην Αθήνα ο "βασιλιάς των κοκτέιλ"



H «Espresso» συνάντησε τον άνθρωπο που δημιούργησε το πιο αισθησιακό ποτό, τον εφευρέτη του Cosmopolitan και «βασιλιά των κοκτέιλ», Dale de Groff! Ο κορυφαίος barman και δημιουργός κοκτέιλ (mixologist είναι ο ακριβής του τίτλος) βρίσκεται αυτές τις μέρες στη χώρα μας, στο πλαίσιο του παγκόσμιου διαγωνισμού bar-tender που διεξάγεται σε επιλεγμένα bar της Αθήνας και στον οποίο είναι κριτής.




Τον συναντήσαμε στη Γλυφάδα στο «Bar-restaurant OQ», όπου οι διαγωνιζόμενοι barmen δημιουργούσαν μπροστά στον De Groff τα νέα τους cocktails, τα οποία αξιολογούσε τόσο για τη γεύση όσο και για την παρουσία τους.

«Ολα έγιναν ξαφνικά!» λέει ο ίδιος για την καριέρα του. «Τέσσερα χρόνια προτού γίνει ο μεγάλος σάλος, έφτιαχνα ήδη το συγκεκριμένο ποτό για τους πελάτες μου στο “Rainbow Room”. Ενα καταπληκτικό bar-restaurant. Στις αρχές του ’90 ήταν η πρώτη φορά που τα βραβεία Grammy διοργανώθηκαν στη Νέα Υόρκη. Μια μέρα λοιπόν έγινε στο μπαρ ένα μεγάλο πάρτι, στο οποίο, ανάμεσα σε άλλους αστέρες, είχαν έρθει ο Φρανκ Σινάτρα, ο Μπομπ Ντίλαν και η Μαντόνα που είχε παραγγείλει Cosmopolitan. Της άρεσε τόσο πολύ, που συνέχισε με αυτό όλο το βράδυ. Ενας φωτορεπόρτερ τράβηξε μια φωτογραφία και την επόμενη δημοσιεύτηκε με λεζάντα: “Cosmopolitan: το ποτό που λάτρεψε η Μαντόνα”. Αυτή ήταν η αρχή». Η φήμη του De Groff ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου, ενώ οι επώνυμοι ζητούσαν στα πάρτι τους τον άνθρωπο που δημιούργησε το πιο αισθησιακό κοκτέιλ.

«Η αλήθεια είναι ότι έχω φτιάξει ποτά στα μεγαλύτερα πάρτι και έχω ταξιδέψει πολύ σε όλο τον κόσμο. Πλέον δεν έχω το δικό μου μπαρ, αλλά παραδίδω μαθήματα και γράφω βιβλία με συνταγές μου» λέει. Ο «γκουρού» των μπαρ μάς εξηγεί το μυστικό που έχει κάνει το Cosmopolitan ιδιαίτερα αγαπητό στις γυναίκες. «Ισως επειδή στην πραγματικότητα είναιι επινόηση γυναίκας» λέει και μας αφήνει αποσβολωμένους. «Στις αρχές του ’90 ακούγαμε στην Αμερική για μια γυναίκα ονόματι Σέρολ Κόουκ, την οποία δεν είχε δει ποτέ κανείς. Είχε φτιάξει ένα κοκτέιλ με βότκα κίτρου και χυμό βατόμουρου και το έλεγε Cosmopolitan. Το όνομα ήταν τέλειο, ωστόσο η γεύση δεν ήταν και τόσο καλή. Για την ακρίβεια, πινόταν με δυσκολία. Ετσι τροποποίησα την αρχική συνταγή αλλάζοντας το υλικά» εξηγεί ο «πατέρας» του ποτού το οποίο λατρεύουν η Κάρι Μπράντσο και οι φίλες της του «Sex and the city» και μας αποκαλύπτει πώς το ποτό ευωδιάζει πορτοκάλι: «Περνάω ένα αναμμένο σπίρτο πολύ γρήγορα πάνω από μια φλούδα πορτοκάλι ή λεμόνι, την οποία κρατάω πάνω από το ποτήρι. Αυτό αφήνει το άρωμα που θέλουμε» αποκαλύπτει χαμογελώντας πονηρά, ενώ δεν αρνείται να μπει πίσω από το μπαρ για να μας φτιάξει ένα αυθεντικό Cosmopolitan.

Η διαδικασία είναι γι’ αυτόν ιεροτελεστία. Ο De Groff μοιάζει με καλλιτέχνη που δημιουργεί. Οι κινήσεις του είναι άψογες. Ακόμη και ο τρόπος που χτυπάει το σέικερ είναι μοναδικός. Ολοι όσοι βρίσκονται στον χώρο τον κοιτούν έκπληκτοι, ενώ θέλουν να δοκιμάσουν μια γουλιά Cosmopolitan από τα χέρια του δημιουργού του. «Είναι από τις σπάνιες φορές που φτιάχνει ο ίδιος cocktail. Πλέον δεν ασχολείται» μας λέει ο ιδιοκτήτης του «Bar-restaurant OQ» Γιώργος Κακουράτος.

Εκτός όμως από το Cosmopolitan, o Dale de Groff έχει δημιουργήσει εκατοντάδες άλλα κοκτέιλ που λατρεύονται, ενώ τονίζει πως έχει εμπνευστεί και από την Ελλάδα: «Εχω δημιουργήσει κοκτέιλ για μπαρ στην Ελλάδα. Με εμπνέουν οι μυρωδιές του τόπου. Στα περισσότερα χρησιμοποιώ μέλι, βότανα, εσπεριδοειδή. Είναι απίστευτο το πώς ευωδιάζει η ελληνική γη» λέει και συμπληρώνει πως το ούζο είναι από τα ωραιότερα ποτά στον κόσμο. «Να ρωτήστε και τον Τέλη» λέει και μας δείχνει τονΘεσσαλονικιό που πέρσι κατέκτησε το τίτλο του καλύτερου μπάρμαν στον κόσμο.


Ο Ελληνας που κατέκτησε τα μπαρ του κόσμου

Ο Τέλης Παπαδόπουλος είναι από τους πιο κλασάτους επαγγελματίες του είδους αφού οι δημιουργίες του είναι παγκοσμίως γνωστές. «Λατρεύω τη δουλειά μου» λέει. «Βασικά, είναι το χόμπι μου. Ακόμη και όταν δεν δουλεύω στο μπαρ, σκέφτομαι διαρκώς νέες ιδέες για κοκτέιλ» αναφέρει. Τα κοκτέιλ τζατζίκι, μπακλαβάς και «Greek salad» είναι περιζήτητα στο εξωτερικό. «Κοκτέιλ μπορεί να γίνει με οτιδήποτε υπάρχει στο ψυγείο. Ακόμη και με μια ρετσίνα και λίγες ρόγες από σταφύλι» λέει, ενώ ετοιμάζει βαλίτσες για τον γύρο του κόσμου. «Ταξιδεύω πολύ. Είναι μέρος της δουλειάς μου. Επιβάλλεται να γνωρίζω νέες γεύσεις» τονίζει και εύχεται στον Ελληνα που διαγωνίζεται φέτος στον παγκόσμιο διαγωνισμό να κατακτήσει την πρωτιά.


ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ





πηγή: www.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com