Facebook

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Πόλεμος ανάμεσα στους χιμπατζήδες


Όχι μόνο οι άνθρωποι αλλά και οι χιμπατζήδες έχουν πολέμους ανάμεσα στα είδη τους με σκοπό το κέρδος περισσότερων ποσοτήτων τροφής και γης.
Σύμφωνα με έρευνα διάρκειας 10 ετών στην Ουγκάντα διαπιστώθηκε πως χιμπατζήδες σκοτώνονται μεταξύ τους για την απόκτηση φαγητού και γης.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του Τζον Μαϊτάνι από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν παρατήρησε για 10 χρόνια μια κοινότητα χιμπατζήδων στην περιοχή Νγκόγκο της Ουγκάντα.
«Αν και ορισμένες προηγούμενες παρατηρήσεις φαινόταν να συνηγορούν σε αυτή την υπόθεση, μέχρι σήμερα δεν διαθέταμε ξεκάθαρες ενδείξεις» είπε ο Τζον Μαϊτάνι.

«Στο διάστημα αυτό, παρατηρήσαμε τους χιμπατζήδες του Νγκόγκο να σκοτώνουν ή να τραυματίζουν θανάσιμα 18 άτομα από άλλες ομάδες», αναφέρεται στην επιθεώρηση.

Αυτή η κοινότητα των χιμπατζήδων είναι ιδιαίτερα μεγάλη αφού απαρτίζεται από 150 μέλη με δυσανάλογο αριθμό αρσενικών. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ομάδες χιμπατζήδων προχωρούσαν αθόρυβα ο ένας πίσω από τον άλλον προσπαθώντας να αιφνιδιάσουν άλλη ομάδα.

«Βρίσκονταν σε περιπολία έξω από την περιοχή τους για περίπου δύο ώρες, όταν αιφνιδίασαν μια μικρή ομάδα θηλυκών που ανήκαν σε μια άλλη κοινότητα στα βορειοδυτικά. Σχεδόν αμέσως μόλις ήρθαν σε επαφή, τα ενήλικα αρσενικά στην ομάδα της περιπόλου άρχισαν να επιτίθενται στα άγνωστα θηλυκά, από τα οποία τα δύο μετέφεραν εξαρτώμενα βρέφη» σημείωσε η ανθρωπολόγος Σίλβια Άμσλερ, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

Η ίδια ανέφερε πως το ένα σκοτώθηκε ακαριαία και το άλλο τραυματίστηκε σε τέτοιο βαθμό που δεν ήταν καθόλου πιθανό να επιβίωσε. Ύστερα από το συμβάν διαπιστώθηκε πως οι χιμπατζήδες του Νγκόγκο διεύρυναν την περιοχή τους κατά 22%.

Παράλληλα, οι μελετητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση εξαιτίας της απομονωμένης και ακατοίκητης περιοχής.

Ωστόσο παρά τις ομοιότητες οι μελετητές απέφυγαν τις συγκρίσεις αναφέροντας πως οι πόλεμοι στους ανθρώπους συμβαίνουν για διάφορους λόγους για το οποίο δεν είναι πεπεισμένοι πως πραγματοποιείται και στα ζώα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com