Facebook

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Δημοψήφισμα για προφυλακτικό στους πορνοστάρ


Ανήμερα των εθνικών προεδρικών εκλογών, η πολιτεία της Καλιφόρνια οργανώνει δημοψήφισμα προκειμένου να επιβληθεί ή όχι η χρήση προφύλαξης σε κάθε επαγγελματία ερωτικών ταινιών που δραστηριοποιείται εντός των ορίων της επικράτειάς της.
Διόλου τυχαία, θα χαρακτήριζε κανείς, με λίγη δόση χιούμορ και ακόμη περισσότερη κακεντρέχιας, τη σύμπτωση της ψήφισης του νόμου για τις ταινίες πορνό στην Καλιφόρνια, με τις αμερικανικές εκλογές που θα φέρουν τους δύο κύριους διεκδικητές του Λευκού Οίκου αντιμέτωπους. Την ημέρα που όλος ο κόσμος θα παρακολουθεί με αγωνία τους Αμερικανούς να στέλνουν το Ντόναλντ Τραμπ σπίτι του ή στο κατά πολλούς, ισχυρότερο αξίωμα του πλανήτη, πολίτες της Πολιτείας της Καλιφόρνια θα ψηφίζουν για την χρήση προφυλακτικού στις 'ενήλικες' ταινίες πορνό.
Ο άλλοτε παράδεισος του πορνό, η Καλιφόρνια - και συγκεκριμένα το Λος Άντζελες - φαίνεται πως γυρίζει σελίδα και επιδιώκει να νομοθετήσει υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης προφυλακτικού από τους πορνοστάρ για κάθε σεξουαλική επαφή που καταγράφεται με κάμερα. Το νομοσχέδιο που επιχειρήθηκε να περάσει στις αρχές του έτους και σταμάτησε στο δικαστήριο της Πολιτείας, επανέρχεται με τη μορφή δημοψηφίσματος αυτή τη φορά, τον ερχόμενο Νοέμβριο και συγκεκριμένα στις 8 Νοεμβρίου.

Ποιο το διακύβευμα της ψηφοφορίας;

Σύμφωνα με το δημοψήφισμα "κρίνεται υποχρεωτικό για τους ηθοποιούς να χρησιμοποιούν προφυλακτικά κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Επιπλέον, επιβάλλεται στους παραγωγούς να πληρώνουν τα έξοδα εμβολιασμού και ιατρικών ελέγχων για τους πορνοστάρ που απασχολούν, ενώ υποχρεώνει τις εταιρίες να αναρτούν μπάνερ όπου θα υπενθυμίζουν την απαραίτητη χρήση προφυλακτικού στις ιστοσελίδες τους". Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν με ένα ΝΑΙ, αν εγκρίνουν τις παραπάνω ρυθμίσεις και με ένα ΟΧΙ την απόρριψή τους.
Η πρωτοβουλία έφτασε στη διαδικασία του δημοψηφίσματος έπειτα από τη συγκέντρωση 557.000 υπογραφών σε πολιτειακό επίπεδο, ενώ απαιτούνται 365.880 για να συζητηθεί και να έρθει προς ψήφιση. Οι υποστηρικτές του άλλωστε ισχυρίζονται πως το νομοσχέδιο απλά ενισχύει τον ομοσπονδιακό νόμο που ισχύει από το 1993 και τον οποίο όπως λένε οι εταιρίες αγνοούσαν επιδεικτικά όλα αυτά τα χρόνια. "Το μόνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αυξήσουμε την προστασία και να δώσουμε στους εργαζόμενους ακόμη περισσότερες εγγυήσεις από ότι έχουν ως σήμερα, όχι μόνο σε ό, τι αφορά στο AIDS, αλλά και σε τόσες άλλες ασθένειες στις οποίες εκτίθενται" σημειώνει ο επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του ΝΑΙ, στο δημοψήφισμα Rick Taylor.
Η "πρόταση 60" όπως αποκαλείται το προς διεξαγωγή δημοψήφισμα έχει φυσικά και τους πολέμιούς του. Ο διευθυντής επικοινωνίας της Οργάνωσης Free Speech, Mike Stabile - εμπορική ένωση της βιομηχανίας πορνό με βάση τις ΗΠΑ - σημειώνει πως η βιομηχανία πορνό αυτο-ρυθμίζεται στο θέμα της προστασίας των ηθοποιών, ενώ οι τελευταίοι αρνούνται να δουλέψουν σε παραγωγούς που δεν φροντίζουν για την εξέταση των ηθοποιών σε τακτική βάση.
"Ακόμη κι αν μιλάμε για κάτι πιο αντιμετωπίσιμο, όπως χλαμύδια ή γονόρροια, πρόκειται για γεγονός που θα σε βγάλει εκτός εργασίας για αρκετές εβδομάδες" σημειώνει ο Stabile και συμπληρώνει: "Για όλους εμάς, είναι κρίσιμο να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αντιμετωπίζουμε σοβαρά οτιδήποτε μπορεί να μας εμποδίσει να δουλέψουμε. Πέραν τούτου, επιθυμούμε τη σεξουαλική υγεία, αφού αυτή επηρεάζει επίσης το εισόδημά μας".

Αντιδρούν και οι ίδιοι οι πορνοστάρ

Αντίθετοι όμως με το δημοψήφισμα και την πιθανή επιβολή των ρυθμίσεων είναι και πορνοστάρ. Η διάσημη πορνοστάρ και παραγωγός Mia Li αναφέρει πως η βιομηχανία έχει προχωρήσει σε άγραφους κανόνες που προστατεύουν τους ηθοποιούς, ενώ όπως αναφέρει τα γυρίσματα πάντα αναβάλλονται ώσπου να ελεγχθεί κάθε συμμετέχων για τυχών σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η ίδια αναφέρει πως εκείνο που απασχολεί περισσότερο τους επαγγελματίες του χώρου, δεν είναι το προφυλακτικό, αλλά επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου. Ένα από αυτά, επιτρέπει σε οποιονδήποτε πολίτη της Καλιφόρνια να καταγγείλει τον πορνοστάρ που δεν πήρε προφυλάξεις σε κάποια ταινία. "Με τον τρόπο αυτό έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες, τη διεύθυνσή μου και πληροφορίες που θα μου ζητηθούν αν γίνει καταγγελία" αναφέρει η Li.
Τέλος, η πορνοστάρ σημειώνει πως αν το προφυλακτικό είναι η αρχή, τι θα επακολουθήσει; Ένα τέτοιο προηγούμενο ενδεχομένως να γεμίσει τις ταινίες πορνό με μια σειρά από μεθόδους προφύλαξης για στοματικό σεξ ή άλλες σεξουαλικές πρακτικές, οι οποίες σύμφωνα με τους ηθοποιούς "απογυμνώνουν" την προσπάθειά τους να είναι πειστικοί στις επιδόσεις τους.
Το ίδρυμα για το AIDS που βρίσκεται πίσω από την προώθηση του ΝΑΙ πάντως, δια του προέδρου του Michael Weinstein, αναφέρει πως οι επαγγελματίες του χώρου "κυνηγούν νέους άνδρες και γυναίκες για τις ταινίες τους και όταν κολλήσουν κάποια ασθένεια του πετούν στο περιθώριο, με την ασθένεια όμως να 'μένει' μαζί τους για μια ζωή".

Το παράδειγμα του Λος Άντζελες

Για την ιστορία πάντως, ένα παρόμοιο νομοσχέδιο πέρασε το 2012 στο Λος Άντζελες, το οποίο ανήκει επίσης διοικητικά στην πολιτεία της Καλοφόρνια, εν μέσω έντονων αντιδράσεων. Το Λος Άντζελες υπήρξε η "ναυαρχίδα της βιομηχανίας πορνό" στην Αμερική, με την παραγωγή ταινιών να αυξάνει στο 25%, την ώρα που η κινηματογραφική παραγωγή του Hollywood σημείωνε θεαματική πτώση 13%.
Κάπως έτσι γεννήθηκε και η περιβόητη "Κοιλάδα του Πορνό", Porn Valley, μια περιοχή έξω από την Πόλη των Αγγέλων, όπου γυρίζονταν μετά μανίας τέτοιες ταινίες τα τελευταία 40 χρόνια. Ο νόμος στην πόλη πάντως έφερε μαρασμό, αφού δεκάδες εταιρίες και πορνοστάρ παράτησαν την χλιδάτη ζωή της δυτικής ακτής για άλλες πολιτείες όπου δεν έχει ακόμη ψηφιστεί παρόμοιος νόμος.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com