Facebook

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Διοικητική αναστολή λειτουργίας των ΤΕΙ Πέμπτη και Παρασκευή-Άδεια τα ταμεία των περισσοτέρων Πανεπιστημίων!



Σε αναστολή της διοικητικής του λειτουργίας προχωρά την Πέμπτη και την Παρασκευή (29 και 30 Μαρτίου) το ΤΕΙ Καβάλας, μετά από απόφαση της Έκτακτης Συνόδου Προέδρων και Αντιπροέδρων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.Οι πρόεδροι διαμαρτύρονται για το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων τους μετά την ολοκλήρωση του PSI ζητώντας να αρθεί το «κούρεμα» και άμεση υπογραφή των προϋπολογισμών του 2012.



Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας, Θανάσης Μητρόπουλος σε δηλώσεις του είπε ότι πρόκειται να κατατεθούν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου της Τράπεζας της Ελλάδος για το «παράνομο» κούρεμα ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, εάν το υπουργείο δεν ανταποκριθεί στα αιτήματά τους και δεν διασφαλίσει τις ανωτέρω ελάχιστες απαραίτητες προϋποθέσεις για την λειτουργία των ΤΕΙ της χώρας, οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων θα υποχρεωθούν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Η διήμερη αναστολή λειτουργίας των Ιδρυμάτων δεν αφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όλα τα μαθήματα θα γίνουν κανονικά.

Άδεια τα ταμεία των περισσοτέρων Πανεπιστημίων της χώρας μετά το «κούρεμα» των ομολόγων

Επιτροπή Νομικών για τη διασφάλιση της περιουσίας των Ιδρυμάτων και την άμεση αναζήτηση τυχόν αστικών και ποινικών ευθυνών για όσες οικονομικές ζημίες έχουν προκύψει από παρεμβάσεις τρίτων («κούρεμα» ομολόγων) στην Αθήνα αποφάσισαν σήμερα οι Πρυτάνεις οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως και συζήτησαν τα οικονομικά προβλήματα των Πανεπιστημίων όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την απομείωση των λογαριασμών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τρ. Αλμπάνης, που είναι και ο προεδρεύων της συνόδου, αναφέρθηκε στα προβλήματα των πανεπιστημίων και τόνισε πως με τη διαδικασία του PSI χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ.Ο ίδιος υπογράμμισε πως 17 πανεπιστήμια είχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος καταθέσεις 120 εκατομμυρίων ευρώ και τώρα έχουν απομείνει μόλις 33 εκατομμύρια, ενώ 6 πανεπιστήμια δεν έχουν ούτε ένα ευρώ.

Στην απόφασή τους οι Πρυτάνεις επισημαίνουν πως «τα Πανεπιστήμια με τις σημερινές συνθήκες οδηγούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας και διοίκησής τους».
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων συνήλθε εκτάκτως σήμερα 27 Μαρτίου 2012 στην Αθήνα και συζήτησε τα οικονομικά προβλήματα των Πανεπιστημίων όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την απομείωση των λογαριασμών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η Σύνοδος εκφράζει την αγωνία της για τη δυνατότητα συνέχισης της καθημερινής λειτουργίας των Ιδρυμάτων και ζητά άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας :
1. Την επιστροφή στους λογαριασμούς των Πανεπιστημίων που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος των αφαιρεθέντων ποσών τα οποία καλύπτουν λειτουργικές δαπάνες, υποχρεώσεις και επισφάλειες των Ιδρυμάτων.

2. Την απελευθέρωση από το Υπουργείο Παιδείας των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων για το 2012, όπως αυτοί έχουν εγκριθεί από τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων.

3. Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Πανεπιστημίων ώστε αυτά να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Καθίσταται σαφές ότι τα Πανεπιστήμια με τις σημερινές συνθήκες οδηγούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας και διοίκησής τους. Τέλος, στο πλαίσιο της πλήρους αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος των Πρυτάνεων συγκροτεί Επιτροπή Νομικών για τη διασφάλιση της περιουσίας των Ιδρυμάτων και την άμεση αναζήτηση τυχόν αστικών και ποινικών ευθυνών για όσες οικονομικές ζημίες έχουν προκύψει από παρεμβάσεις τρίτων.

Εκπρόσωποι των πρυτάνεων συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη, στον οποίο εξέθεσαν την δεινή – όπως τόνισαν – οικονομική κατάσταση των ιδρυμάτων και ζήτησαν έκτακτη επιχορήγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός τόνισε στους πρυτάνεις ότι κάνει τα πάντα ώστε να αποκατασταθεί, έστω και μερικώς, η λειτουργία των Πανεπιστημίων, κατανοώντας απόλυτα τις αδυναμίες που συναντούν στην λειτουργία τους με τις περικοπές.




Πηγή:kavalanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com