Facebook

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Προστασία έναντι του μικροβίου MRSA ίσως παρέχει το τσάι



Νέα Υόρκη
Οι άνθρωποι που πίνουν συχνά τσάι ενδεχομένως να είναι λιγότερο πιθανό να είναι φορείς του υπερανθεκτικού μικροβίου MRSA, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Family Medicine.




Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα με επικεφαλής τον Δρ Έρικ Μαθεσον διαπίστωσαν ότι σε δείγμα περισσοτέρων από 5.500 Αμερικανών, όσοι έπιναν ζεστό τσάι ή καφέ είχαν τις μισές πιθανότητες, συγκριτικά με αυτούς που δεν έπιναν τα δύο συγκεκριμένα ροφήματα, να είναι φορείς του βακτηρίου MRSA στις ρινικές κοιλότητές τους.

Το βακτήριο MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος) προκαλεί λοιμώξεις σταφυλόκοκκου ανθεκτικές σε αρκετά κοινά αντιβιοτικά. Στους νοσοκομειακούς ασθενείς, ο MRSA μπορεί να προκαλέσει σοβαρής μορφής πνευμονία ή αιματολογικές λοιμώξεις. Στον γενικό πληθυσμό, συνήθως προκαλεί επώδυνες δερματικές λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρότερες μολύνσεις.

Μια μικρή ομάδα πληθυσμού, περίπου το 1%, είναι φορέας του MRSA στις κοιλότητες της μύτης ή στο δέρμα, αλλά δεν νοσούν.

Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν κατά πόσο η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού μειώνει την πιθανότητα προσβολής του οργανισμού από τον MRSA.

Η ιδέα της μελέτης προέκυψε από το γεγονός ότι τόσο σε εργαστηριακές συνθήκες όσο και στους ανθρώπους, τα εφαρμοζόμενα ή εισπνεόμενα εκχυλίσματα τσαγιού είχαν προστατευτική δράση έναντι του βακτηρίου.

Ο Δρ Μαθεσον και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι πράγματι η κατανάλωση τσαγιού και καφέ προσφέρει προστασία έναντι του MRSA, καθώς από το σύνολο των συμμετεχόντων το 1,4% ήταν φορείς του βακτηρίου στην ρινική κοιλότητα. Οι πιθανότητες μειώνονταν στο μισό αν οι εθελοντές έπιναν ζεστό τσάι ή καφέ, έναντι αυτών που δεν έπιναν κανένα εκ των δύο ροφημάτων.

Η μελέτη φυσικά αποδεικνύει τον συσχετισμό αλλά σε καμιά περίπτωση δεν καταλήγει στο συμπέρασμα της ύπαρξης αιτιολογικής σχέσης.

Πάντως, οι επιστήμονες συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες όπως η διαφορά στην ηλικία, το εισόδημα και η προσωπική αξιολόγηση των συμμετεχόντων για την κατάσταση της υγείας τους και διαπίστωσαν ότι τα δυο ροφήματα εξακολουθούσαν να σχετίζονται με χαμηλή συχνότητα του MRSA.

Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να μελετήσουν κατά πόσο αυτοί που πίνουν τσάι και καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν, δεδομένου ότι είναι γνωστό πως οι φορείς του MRSA αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν από το βακτήριο.
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com