Facebook

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Από ώρα σε ώρα το διάγγελμα...


Θέμα χρόνου είναι το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, μετά τα όσα δραματικά συμβαίνουν το τελευταίο 24ωρο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις συνεχείς επαφές με τους προέδρους των κομμάτων.

Θεωρείται δεδομένο πως θα ανακοινωθεί σχήμα κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής με τα ονόματα των Μαρκεζίνη, Δήμα, Μολυβιάτη, Παπαδήμου, Κουβέλη και πολλών άλλων να έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Εχει προηγηθεί 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά ενώ πηγές της Νέας Δημοκρατίας μετέφεραν ότι κατά την επικοινωνία των δύο ανδρών ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολη την κατάσταση και εμφανίσθηκε διατεθειμένος να προχωρήσει είτε σε οικουμενική κυβέρνηση είτε σε μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν απέρριψε την πρόταση αυτή, ξεκαθάρισε όμως πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου στον πρωθυπουργικό θώκο.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε πως δεν προτίθεται να επιμείνει στο να είναι αυτός πρωθυπουργός σε ένα τέτοιο σχήμα, υπό τον όρο να σχηματισθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας με βάθος χρόνου και συγκεκριμένη ατζέντα.

Μάλιστα, στον πρωθυπουργό αποδίδεται η εξής φράση: «Αν θεωρείται ότι είμαι εγώ το βάρος, επειδή ποτέ δε με ένοιαξε η καρέκλα, δέχομαι να μην είμαι πρωθυπουργός, αρκεί να υπάρξει ατζέντα που θα οριστεί για μια κυβέρνηση συνεργασίας και η οποία όμως δεν θα αναλωθεί στην επαναδιαπραγμάτευση αλλά θα έχει βάθος, προοπτική, θα προχωρήσει τις αλλαγές, θα συγκρουστεί με συμφέροντα. Οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, προσπερνούν τις προσωπικές διαδρομές».

Απέρριψε δηλαδή το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης ορισμένου χρονικού ορίζοντα με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, όπως είχε προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπήρξε σειρά επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε το στίγμα των προθέσεών του ήδη από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη 1.00 το μεσημέρι: "Είμαστε σε μία ιστορικά κρίσιμη στιγμή που απαιτούνται κρίσιμες αποφάσεις", είπε και γνωστοποίησε ότι επικοινωνεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να επιτευχθεί η εθνική συνεννόηση.

Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του", συμπλήρωσε: "Έχω επίγνωση των ευθυνών μου και των ευθυνών της κυβέρνησής μου απέναντι στον ελληνικό λαό και της χώρας", είπε ο κ. Παπανδρέου και ξεκαθάρισε πως σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει με αίσθημα ευθύνης "για τις απαραίτητες αποφάσεις, για να βγει η χωρα από την κρίση".

Η συνάντηση των δύο ανδρών, διήρκησε μία ώρα και πέντε λεπτά, και ο πρωθυπουργός αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις για το Μέγαρο Μαξίμου.

Πιο κοντά ο ανασχηματισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Παπανδρέου δεν αναμένεται να αναφερθεί σε προκήρυξη εκλογών, καθώς το ενδεχόμενο αυτό έχει αποκλειστεί και δεν ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπανδρέου, προτού προσέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο, επικοινώνησε με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ζήτησε από τον πρωθυπουργό προσφυγή σε εκλογές.

Εκλογές ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ κατά τη συνομιλία ο πρωθυπουργός "έθεσε ζήτημα συναίνεσης στους όρους που θέτει η ΕΕ προκειμένου να χορηγηθεί το νέο δάνειο προς τη χώρα. Η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι το ΚΚΕ αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση και συναίνεση με τους όρους πτώχευσης του λαού και εξέφρασε για μια ακόμα φορά την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ με τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και της ΕΕ".

Ζήτησε συνάντηση με Κουβέλη

Ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης επικοινωνία με τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος του Δημοκρατικής Αριστέρας Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι του ζητήθηκε τηλεφωνικά από τον Πρωθυπουργό να προσέλθει σε συνάντηση, δεν διεκρίνισε ωστόσο αν προγραμματίζονται κατ' ιδίαν συναντήσεις ή συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com