Facebook

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

«Τα πανεπιστήμια δεν θα ανεχθούν καμία συρρίκνωση»

Οι πρυτάνεις 16 πανεπιστημίων συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα


Στην απόφαση να κρατήσουν τα πανεπιστήμια ανοιχτά, πάση θυσία, και να αναλάβουν πλήρως την ηθική, διοικητική και πολιτική ευθύνη της λειτουργίας τους, απέναντι σε οποιεσδήποτε παρεμβάσεις και περικοπές από την πολιτεία, που καταρρακώνουν το κύρος τους, κατέληξαν ομόφωνα οι πρυτάνεις 16 πανεπιστημίων που συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα στη Θεσσαλονίκη.




Η έκτακτη αυτή πρυτανική σύνοδος πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια πανεπιστήμια, εξαιτίας των περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση. Οι πρυτάνεις επεσήμαναν ότι η έξοδος από την οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο εάν τα πανεπιστήμια παίξουν ενεργό ρόλο και η πολιτεία εκμεταλλευτεί την γνώση, την έρευνα και την καινοτομία, που παράγονται σε αυτά.

«Τα πανεπιστήμια δεν θα ανεχθούν καμία οικονομική συρρίκνωση και καταρράκωση του κύρους τους γιατί έχουν αποφασίσει ότι την ευθύνη - ηθική και πολιτική - την θέλουν τα ίδια. Όμως, απέναντι στις παρεμβάσεις, τις περικοπές, και τις αναστολές διορισμών - μία διαδικασία που συρρικνώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο - ζητάμε τα μέσα για να το αναπτύξουμε», υπογράμμισε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, και πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

«Αφενός αναλαμβάνουμε πλήρως τις ευθύνες μας, ηθικές και πολιτικές για την λειτουργία του πανεπιστημίου, αλλά θέλουμε να αποδώσουμε και σε εκείνους που έχουν ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, βγάζοντας κραυγή αγωνίας για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

Οι πρυτάνεις εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για το μέλλον του δημόσιου πανεπιστημίου, ενώ σχετικά με τα δημοσιεύματα περί συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων, επεσήμαναν ότι είναι ανυπόστατα και ότι κάθε αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς προϋποθέτει την σύμφωνη γνώμη των ιδρυμάτων και στρατηγικό σχεδιασμό.

Η σύνοδος ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν στις 31 Μαΐου το πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΑΠΘ (στην αίθουσα τελετών) για την προάσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου, και όρισε μία ακόμη μέρα κοινής δράσης, στις 7 Ιουνίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα εκδήλωση υποστήριξης της εύρυθμης λειτουργίας των ιδρυμάτων, στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

Από τη σύνοδο έλλειπαν οι πρυτανικές αρχές οχτώ πανεπιστημίων, σε τέσσερα από τα οποία διεξάγονταν πρυτανικές εκλογές



Πηγή:newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com