Facebook

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Γιατί πρέπει να κάνει ένσταση η ΑΕΚ


Στην περίπτωση του Αχιλλέα Μπέου, ο θαυμαστός κόσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου και γενικότερα του ελληνικού αθλητισμού, απέχει προκλητικά. Δεν πάει να γράφει τους πάντες και τα πάντα στα παλιά του τα παπούτσια ο εξπέρ γύρω από το ελληνικό στοίχημα, εκπρόσωπος της ΕΠΟ στην Σούπερ Λίγκα, όλοι μα όλοι κάνουν την ...πάπια. ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, πειθαρχικά όργανα, δικαστές, γενικοί γραμματείς, φαρισαίοι, υποκριτές. Όλοι!



Και για να μην τρελαθούμε ομαδικώς, το μείζον είναι αν θα υποβάλλει ένσταση κατά του κύρους του αγώνα η ΠΑΕ ΑΕΚ ή η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουν το “φαινόμενο Μπέου” οι κλειδοκράτορες του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Τιμωρείται με 15νθήμερη απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους ένας ποδοσφαιρικός παράγοντας. Και περιμένεις από τον συγκεκριμένο παράγοντα να σεβαστεί την απόφαση και φυσικά να μην επιχειρήσει να παρανομήσει. Αντ' αυτού, ο παράγοντας σουλατσάρει πριν από το ματς στον αγωνιστικό χώρο του Πανθεσσαλικού, συνομιλεί με παρατηρητές (;), έχει χειραψίες με τον Δέλλα, τον Μανωλά, τον Γκρέταρσον. Προφανώς το θεωρεί σπίτι του, δικό του χώρο και κάνει ο,τι γουστάρει. Στο ημίχρονο προσπαθεί με τον όγκο του και με τον τσαμπουκά του, να εισβάλλει στα αποδυτήρια και επειδή τα βρίσκει κλειδωμένα και δεν του ανοίγουν, δίνει δυο κλωτσιές και “κατεβάζει” ολόκληρη τζαμαρία. Σε τι διαφέρει, λοιπόν, η συμπεριφορά του εκπροσώπου της Σούπερ Λίγκας στην ΕΠΟ, από τη συμπεριφορά των εισβολέων οπαδών της ΑΕΚ στον τελικό του κυπέλλου; Ο Μισέλ Πλατινί γιατί δεν εγκαλεί τον Σοφοκλή Πιλάβιο που ανέχεται τέτοιου τύπου συμπεριφορές από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας; Γιατί δεν κάνει μια καταγγελία η ΑΕΚ στην UEFA, γι' αυτή την απίστευτη ηλιθιότητα που έφτιαξαν στα πλέι-οφ οι εξυπνάκηδες, να παρατηρείται το φαινόμενο ομάδα που θα κάτσει να χάσει (Ολυμπιακός Βόλου) να επιβραβεύεται (δια της εξόδου στην Ευρώπη), ενώ αντιθέτως εάν πάρει βαθμό ή βαθμούς (την Τετάρτη στην Τούμπα) να “τιμωρείται” (δια της μη συμμετοχής της στην Ευρώπη) στην περίπτωση που τερματίσει πρώτη στα πλέι-οφ η ΑΕΚ; Γιατί δεν ευαισθητοποιούνται οι αρμόδιοι φορείς να αποβάλλουν δια παντός το “φαινόμενο Μπέου” από το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Την φωνή του την άκουσε όλη η Ελλάδα, να συνομιλεί με κάποιον (;) και να αναφέρεται σε “στήσιμο” διαιτητή, να μιλάει για 52-48, για σπόρια, για Ρώσους και Τσετσένους, να απειλεί και να ομολογεί ότι τηλεφώνησε σε διαιτητή. Και που την ακούσαμε τη φωνή του, τι έγινε; Στο αρχείο απεφάνθη ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας. Μπούρδες, απεφάνθη μεγάλη μερίδα του ελληνικού αθλητικού Τύπου. Διότι το μείζον, για πολλούς εκ των συναδέλφων μου, δεν είναι το τι λέει ο Μπέος, αλλά σε ποιον τα λέει. Θα τρελαθούμε ομαδικά!

Εννοείται πως αν το “δέσει” νομικά, θα πρέπει να προσβάλλει το κύρος του αγώνα η ΑΕΚ. Από τη στιγμή που δεν ιδρώνει το αυτί κανενός, από τη στιγμή που σ' αυτό το νοσηρό περιβάλλον επιβραβεύονται παράγοντες σαν τον Μπέο, ακόμα και με την εκλογή τους στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ, η ΑΕΚ καλά θα κάνει να πολεμήσει αυτή την κατάσταση δια της νομικής οδού.

Το ζητούμενο για την ΑΕΚ δεν είναι αν θα πάρει τους 3 βαθμούς στα χαρτιά κι έτσι να αυξήσει τις πιθανότητες να έρθει πρώτη στα πλέι-οφ. Οι δυο καλοκαιρινοί προκριματικοί του Τσάμπιονς Λιγκ, για όσους δεν το έχουν καταλάβει, είναι βουνό που δύσκολα φτάνεις στην κορυφή. Και στα μισά να πας, μετά χρειάζεσαι το έβδομο θαύμα για να σκαρφαλώσεις πιο ψηλά, αποκλείοντας ομάδες όπως η Άρσεναλ ή η Μπάγερν.

Το ζητούμενο για την ΑΕΚ είναι να “τιμωρήσει” τον Μπέο και την -κάνω-ο,τι-γουστάρω- συμπεριφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός Βόλου δεν φταίει σε τίποτα, μια χαρά ομάδα έχει, κέρδισε πανάξια, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μπει μια τάξη, να πάψουν οι ψευτο-τσαμπουκάδες και κάθε κατεργάρης να πάρει αυτό που του αξίζει βάσει της συμπεριφοράς του.

Στον Βόλο έγινε κι ένα ματς, το οποίο η ΑΕΚ το έχασε κατά την ταπεινή μου γνώμη για τρεις λόγους:

* Πρώτον, επειδή συνεχίζει να παίζει χωρίς σέντερ φορ και ως γνωστόν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αν δεν είσαι η Μπαρτσελόνα του Μέσι, χρειάζεσαι οπωσδήποτε σέντερ φορ που θα τον νιώσει η αντίπαλη άμυνα. Για τον τρόπο που θα κινηθεί στην περιοχή, τις θέσεις που θα πάρει, τα σουτ και τις κεφαλιές που θα έχει στο ματς, τις πάσες για γκολ που θα δώσει, τους χώρους που θ' ανοίξει. Δεν λέμε να τα κάνει όλα αυτά, αλλά τέλος πάντων κάτι να κάνει διαφορετικό από το “απόλυτα τίποτα” του Ναμπίλ Μπαχά. Ο Χιμένεθ ως προπονητής γνωρίζει καλύτερα γιατί επιμένει στον Μαροκινό κι έτσι εμείς οι κοινοί θνητοί δεν θα μάθουμε ποτέ πως θα λειτουργούσε η ΑΕΚ με σέντερ φορ, ας πούμε τον Σκόκο και δίπλα του έναν εκ των Λεονάρντο – Έντερ.

* Δεύτερον, η ΑΕΚ δεν έχει παίκτες-προσωπικότητες που να μπορούν να καθαρίσουν ένα ματς που “καίει”. Στον Βόλο είχε μονάχα δυο. Τον Δέλλα και τον Ντιόπ. Ο τρίτος που έχει ηγετικά χαρακτηριστικά είναι ο Λυμπερόπουλος που απουσίαζε. Ο Σκόκο είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής, χαρισματικός, στην καλή του μέρα άκρως θεαματικός, αλλά δεν είναι ο ποδοσφαιριστής με την έντονη προσωπικότητα στο γήπεδο, γιατί έχει μεγάλα κενά, χάνεται, κρύβεται. Τον Δέλλα και τον Ντιόπ, τους βλέπει ο αντίπαλος και τους αισθάνεται. Τους υπόλοιπους όχι.

* Τρίτον, ο Μανόλο Χιμένεθ δεν έδωσε πειστική εξήγηση πως “ξεφούσκωσε” τόσο απότομα η ΑΕΚ και ξεθύμανε η επιθετικότητα της, από το 74ο λεπτό που σκόραρε ο Παναθηναϊκός. Μέχρι εκείνο το σημείο και για ένα τέταρτο, η ΑΕΚ είχε βάλει στην εστία του τον Ολυμπιακό Βόλου. Έβλεπες τους παίκτες των γηπεδούχων να έχουν κλατάρει, να μην μπορούν να πάρουν τα πόδια τους. Το γκολ, έστω και δίχως σέντερ φορ ήταν θέμα χρόνου. Και αίφνης, βλέπεις μια ΑΕΚ να κατεβάζει ταχύτητα. Να προσέχει τα νώτα. Να γυρίζει μερικά μέτρα πίσω. Ο Χιμένεθ εκνευρίστηκε όταν του έγινε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου, αλλά η αλήθεια είναι ότι όσοι ήταν στο γήπεδο, είδαν έναν Χιμένεθ μετά το 74ο λεπτό, να ζητάει με κινήσεις και χειρονομίες από τους παίκτες να ...καλμάρουν, να προσέξουν πιο πολύ πίσω. Κι επίσης όλοι είδαν μετά το 74' τον Γκέντσογλου να προθερμαίνεται και να προορίζεται για (δεύτερη) αλλαγή. Και τελικώς, μόλις σκοράρει ο Ντολεζάι, να ακυρώνει ο Χιμένεθ την επιλογή Γκέντσογλου και να προτιμά τον Λεονάρντο που μπήκε στο 85'και όχι δέκα λεπτά νωρίτερα, όταν η ΑΕΚ σφυροκοπούσε την εστία του Βόλου.

Ανεξαρτήτως τι θα γίνει με την ιστορία της ένστασης, η ΑΕΚ οφείλει την Τετάρτη να παίξει πάνω απ' όλα για την ιστορία της. Ως μεγάλη ομάδα, δεν είναι δυνατόν να μπει στο “τρυπάκι” και να επιλέξει ομάδα για την πρωτιά των πλέι-οφ. Αλλά κι αν ακόμη επιλέξει, διαχρονικά και παραδοσιακά, οι μεγάλοι αντίπαλοι της ΑΕΚ ήταν δυο: ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Και όχι ο ΠΑΟΚ, με βάση τη συγκομιδή τίτλων. Υπ' αυτή την έννοια, το βασικό μέλημα της ΑΕΚ είναι να επιδιώξει να στερήσει από τον Παναθηναϊκό την πιθανότητα να διεκδικήσει πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Έστω και χωρίς κόσμο, έστω και χωρίς Δέλλα-Λυμπερόπουλο, η ΑΕΚ οφείλει να σεβαστεί το γεγονός ότι έγινε μεγάλη ομάδα επειδή έμπαινε στα γήπεδα για να κερδίζει και να παίρνει τίτλους και όχι για να χάνει και να εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.

Όσο για τους supporters, μη συμμετοχή της ΑΕΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, τους λύνει τα χέρια. Θα ξεκινήσουν να μαζεύουν χρήματα για τη σωτηρία (βλέπε οριστική αδειοδότηση με τα 6 εκατομμύρια που απαιτούντα τον Ιούνιο) της ομάδας, χωρίς να λειτουργούν υπό την πίεση να βάλουν τα λεφτά εκείνα που απαιτούνται για να αυξηθούν οι όποιες πιθανότητες της ομάδας στα προκριματικά ενός Τσάμπιονς Λιγκ. Και μάλιστα χωρίς καμία εγγύηση (για την επιτυχία), με ρίσκο πολύ μεγάλο σε σχέση με αυτό που πραγματικά μπορεί να πετύχει η ομάδα. Όλα αυτά βεβαίως σε εντελώς θεωρητική βάση. Πρώτα να το δούμε το εγχείρημα των supporters. Αν βεβαίως δεν προκύψει στην πορεία κάτι άλλο, πιο ελκυστικό και πιο σίγουρο...


πηγή:contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com