Facebook

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ξανά προς τη δόξα τραβά



Με έμβλημα τον μυθικό Αιτωλό ήρωα Τίτορμο και όνομα που πήρε από το όρος Παναιτωλικό, ο ένδοξος σύλλογος του Αγρινίου γιορτάζει τα 85χρονα γενέθλιά του πανηγυρίζοντας την επιστροφή του στη μεγάλη κατηγορία. Ολόκληρος ο νομός βιώνει ανεπανάληπτες στιγμές. Ο ενθουσιασμός για την επιτυχία έχει κυριεύσει όλες τις κοινωνικές ομάδες.





Επειτα από μια περίοδο απαξίωσης και οικονομικής δυσπραγίας, ο Παναιτωλικός βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής και της επιστροφής στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Εκεί εμφανίζεται ο επιχειρηματίας από τη Σουηδία Σωκράτης Τσιάρας, ο οποίος καταφέρνει να δώσει το φιλί της ζωής στον σύλλογο. Η μεγαλύτερη όμως προσφορά του είναι λίγο αργότερα, αφού κατάφερε και έπεισε τον Φώτη Κωστούλα να αναλάβει τις τύχες της ομάδας, με αποτέλεσμα από το 2005 ο σύλλογος να γίνει πρωταγωνιστής. Ο πρόεδρος του Παναιτωλικού μίλησε αποκλειστικά στην «Espresso της Κυριακής» και είναι αποκαλυπτικός.

«Το όνειρο της επιστροφής στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία ήταν ο πρωταρχικός στόχος. Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Επρεπε να αλλάξουν όλα. Για την τοπική κοινωνία είναι σημαντικό να βλέπει να προωθούνται και να παίζουν στον Παναιτωλικό παιδιά από την περιοχή. Δημιουργήσαμε το EMILEON, που είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα αθλητικά κέντρα και ήδη βλέπουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας. Σήμερα, μπορούμε να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι γιατί δικαιωθήκαμε από την πολιτική μας. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται. Με την άνοδο του Παναιτωλικού αισιοδοξούμε ότι θα ανέβει και η εμπορική κίνηση στην πόλη. Είμαστε όλοι από το Αγρίνιο και πονάμε την πόλη όπου γεννηθήκαμε».

- Είστε ευχαριστημένος από την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Και βέβαια όχι, αλλά θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια της Πολιτείας και της επαγγελματικής λίγκα [Ολο το Αγρίνιο ζει ανεπανάληπτες στιγμές.] ας για την πάταξη όλων των φαινομένων που δυσφημούν το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν υγιή στοιχεία στον χώρο και είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε με ό,τι δυνάμεις διαθέτουμε.


«ΠΟΡΤΑ» ΣΤΟΥΣ ΤΑΡΑΞΙΕΣ

- Πώς θα αντιμετωπίσετε τη βία στα γήπεδα;
Θα προχωρήσουμε με δραστικά μέτρα. Οποιος καταστρέψει ξένη περιουσία ή γίνει αφορμή με τη δημιουργία επεισοδίων, που θα επιφέρουν στην εταιρεία οικονομική ζημιά, εκτός από τη Δικαιοσύνη θα βρει και τη διοίκηση απέναντι. Θα απαιτούμε πλήρη χρηματική αποζημίωση, ενώ δεν θα επιτρέψουμε στο μέλλον την είσοδό του στο γήπεδο. Λυπάμαι, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση για όσους έρχονται στο γήπεδο μόνο για να καταστρέψουν.

- Εχετε ανακαινίσει το γήπεδο, αλλά δεν φτάνει για τις ανάγκες της Λίγκας. Τι αλλαγές θα κάνετε άμεσα;
Δυστυχώς, ο χώρος δεν επιτρέπει να κάνουμε αυτά που θα θέλαμε. Αμεσα θα αλλάξουμε όλο το αρδευτικό σύστημα στον αγωνιστικό χώρο και φυσικά τον τάπητα. Τοποθετούμε προβολείς και θα γίνει καινούργια εξέδρα χωρητικότητας ίσως και χιλίων θεατών πίσω από τη μία εστία με προδιαγραφές για την άψογη εξυπηρέτηση των φιλάθλων. Θέλαμε να αυξήσουμε και τη χωρητικότητα στη μικρή εξέδρα του γηπέδου, αλλά δεν θα προλάβουμε. Δεν έχουμε πάρει όλα αυτά τα χρόνια ούτε ένα ευρώ για την ανακαίνιση του γηπέδου. Ρωτήσαμε τους αρμόδιους φορείς αν υπάρχει περίπτωση να ενισχυθούμε οικονομικά, τουλάχιστον για την εγκατάσταση των προβολέων, και ούτε απάντηση δεν πήραμε. Εμείς συνεχίζουμε με τις δικές μας δυνάμεις.

- Τι σας χαροποίησε και τι σας στεναχώρησε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια;
Με χαροποίησε το αγκάλιασμα από σοβαρούς ανθρώπους της περιοχής για την προσπάθεια που καταβάλω. Βρήκα εκπληκτικούς συνεργάτες που με τη στήριξή τους μου έδωσαν μεγάλη [EMILEON: Αθλητικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών.] δύναμη. Με στεναχώρησε ότι βρέθηκαν άνθρωποι που στάθηκαν απέναντί μας μόνο για να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους.

- Τι ζητάτε από τον κόσμο την καινούργια σεζόν;
Στήριξη και συγκράτηση παθών. Είμαστε καινούργιοι στην κατηγορία. Θέλουμε χρόνο για να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος. Θα κάνουμε από την πλευρά μας κάθε δυνατή ενέργεια για να ενισχυθούμε και θέλουμε τη βοήθεια του κόσμου έμπρακτα. Η χρονιά που τελείωσε μπορεί να μας έφερε ικανοποιητικό αριθμό εισιτηρίων, όμως μόνο σε δύο παιχνίδια είχαμε το αδιαχώρητο. Ο στόχος μας είναι κάθε χρόνο και πιο ψηλά και αυτό θα γίνει μόνο αν έχουμε την απόλυτη συμπαράσταση του κόσμου.


ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Μάκης Μπελεβώνης, διευθύνων σύμβουλος

«Περάσαμε πολλά μέχρι να φτάσει η ημέρα που ο Παναιτωλικός θα ξαναγύριζε στα σαλόνια. Χρησιμοποιήσαμε όλο αυτό το διάστημα καθαρά μέσα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Φιλοδοξούμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο στη Super League και το μακροπρόθεσμο σχέδιο είναι κάθε χρόνο να φτάνουμε και πιο ψηλά. Η δυναμική της ομάδας είναι μεγάλη. Το θετικό είναι ότι ο κόσμος έχει καταλάβει τις δυσκολίες που μας περιμένουν και βρίσκεται ήδη στο πλευρό μας».

Σωκράτης Τσιάρας, αντιπρόεδρος

«Εύχομαι να δω την καινούργια αγωνιστική περίοδο περισσότερη σοβαρότητα από όλους τους εμπλεκόμενους στον χώρο. Το ποδόσφαιρο έχει αντίκτυπο στην κοινωνία και έχει τη δυναμική να την καλυτερέψει. Αυτό προσπάθησε και πέτυχε σε σημαντικό βαθμό ο Φώτης Κωστούλας. Ευτυχώς, στη Λίγκα υπάρχουν και άνθρωποι που επιδιώκουν το ίδιο. Οι πολλοί όμως πρέπει να βελτιωθούν και δεν εννοώ μόνο τους παράγοντες. Οι πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες, οι προπονητές και οι διαιτητές. Ο πρόεδρος έχει δημιουργήσει μοναδι [Ο Μάκης Μπελεβώνης.] κές συνθήκες για να αναδειχτούν οι ταλαντούχοι παίκτες και έχουμε πολλούς. Οταν η οικονομική κατάσταση θα αναγκάσει όλες τις ομάδες να στραφούν στους δικούς τους παίκτες, εμείς θα είμαστε ένα βήμα μπροστά».

Γιάννης Λίτσας, μέλος Δ.Σ.

«Η φιλοσοφία του Φώτη Κώστουλα με έπεισε να τον ακολουθήσω. Θέλαμε να βοηθήσουμε τον Παναιτωλικό να ξεφύγει από το τέλμα, αλλά ταυτόχρονα να περάσουμε τα μηνύματά μας πρώτα στην τοπική κοινωνία και κατ’ επέκταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα αποτελέσματα τα έχουμε ήδη εισπράξει. Το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα. Εχει τεράστια δύναμη. Μην ξεχνάμε όμως ότι είναι επαγγελματικό. Δεν δεχόμαστε το κράτος να πληρώνει αμαρτίες ποδοσφαιρικών εταιρειών. Ζητάμε να εφαρμόζονται οι νόμοι. Θέλουμε να σταματήσει επιτέλους η ατιμωρησία».

Παναγιώτης Μπεσίνης, υπεύθυνος ασφάλειας γηπέδου

«Η τακτική μας είναι σαφής. Καθαρή σκέψη, ήθος, καθαρές συζητήσεις με όλους τους εμπλεκομένους. Ο τομέας που μου έχει ανατεθεί αφορά την ασφάλεια του γηπέδου. Από τον πρώτο χρόνο κατεβάσαμε τα κάγκελα, γιατί ανεβάσαμε τον πήχη του ποδοσφαιρικού πολιτισμού. Στη μεγάλη κατηγορία δεν δικαιολογείται το παραμικρό λάθος και αυτό ελπίζω να το κατανοήσουν όλοι. Θέλουμε το γήπεδο να είναι γιορτή των φιλάθλων, γιατί αυτό είναι το όραμά μας».

Γρηγόρης Ζήσης, επικεφαλής ιατρικού τιμ

«Ο πρόεδρος και στο ιατρικό κομμάτι έβαλε τη σφραγίδα του. Δημιούργησε στο αθλητικό κέντρο τη δική μας ιατρική μονάδα, που έχει την πολύτιμη συνεργασία του εξαιρετικού φυσιοθεραπευτή Κώστα Καλφούντζου. Η μάστιγα του ντόπινγκ στον Παναιτωλικό δεν εμφανίστηκε ποτέ. Είμαστε κοντά στους παίκτες και, όπως ο σύλλογος είναι καθαρός σε όλα τα θέματα, έχουμε απαίτηση από τους παίκτες να είναι το ίδιο και σε αυτό το κο [Ο Σωκράτης Τσιάρας.] μμάτι».

Θανάσης Μέντας, μέλος Δ.Σ.

«Ο Παναιτωλικός δουλεύει πλέον στα πρότυπα μιας επιχείρησης υψηλών προδιαγραφών. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος παρακολουθεί τον τρόπο λειτουργίας μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων από κοντά και μας μεταφέρει την τεχνογνωσία. Ετσι, ποντάρουμε πολύ στις υποδομές. Πιστεύουμε ότι η παραγωγή παικτών από την ευρύτερη περιοχή θα είναι τέτοια, που ο σύλλογος θα έχει μόνιμα κέρδη. Η αρμονία που επικρατεί στη διοίκηση έχει μεταφερθεί και στα αποδυτήρια της πρώτης ομάδας, όπως και στα τμήματα υποδομής. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας».

Βασίλης Σταρακάς, πρόεδρος παλαιμάχων

«Εχω βιώσει σχεδόν τα πάντα στον Παναιτωλικό. Τον υπηρέτησα ως παίκτης και ως προπονητής. Είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι σιγουριά για το μέλλον της ομάδας. Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές αισθανόμαστε μεγάλη υποχρέωση στον πρόεδρο. Μας αγκάλιασε, μας πρόσφερε γραφεία για τη στέγαση του συνδέσμου, μας παρέχει τη δυνατότητα να παίζουμε αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Είμαι τυχερός, αφού με την παρουσία μου ενώνω τρεις και τέσσερις γενιές ποδοσφαιριστών. Πιο τυχερός όμως είναι ο Παναιτωλικός, που βρήκε έναν ηγέτη για να βγει από τη χειμέρια νάρκη, που δυστυχώς κράτησε πολλά χρόνια».


ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Γιώργος Θεοδωρίδης, αρχηγός ομάδας

«Οταν ήρθα στον Παναιτωλικό, είχα ορισμένες επιφυλάξεις. Ολα τα χρόνια έπαιζα στην πρώτη κατηγορία και στη συνέχεια στη Γερμανία. Σύντομα όμως δεν είχα καμία αμφιβολία ότι έκανα την καλύτερη επιλογή. Εχω ποδοσφαιρικές φιλοδοξίες και ήδη ο πρώτος στόχος πραγματοποιήθηκε. Πίστευα από την πρώτη στιγμή στην άνοδο και η διαίσθησή μου δεν με πρόδωσε. Οι άνθρωποι στον Παναιτωλικό έχουν σκοπό να κάνουν μεγάλα πράγμ [Ο Γρηγόρης Ζήσης.] ατα. Παίκτες που πριν από δύο τρία χρόνια δεν ήθελαν να ακούσουν για πιθανή μετακίνησή τους στον Παναιτωλικό, τώρα, θα το πω και να με συγχωρέσουν, παρακαλάνε για να έρθουν. Τώρα μας περιμένει σκληρή δουλειά. Ευχαριστώ τη διοίκηση για την αμέριστη συμπαράστασή της και φυσικά τους αγνούς φιλάθλους που είναι πάντα δίπλα μας».

Μπάμπης Τεννές, προπονητής

«Ο Παναιτωλικός έφτασε σε αυτή την επιτυχία γιατί αξιοποίησε τη συνολική προσπάθεια των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στην ομάδα. Ενα γεγονός που δεν κρύβω είναι ότι στην ομάδα βρήκα τις ιδανικές συνθήκες εργασίας. Βρέθηκα στα μέσα της περιόδου στον πάγκο και αυτό δεν είναι καλό για κανένα προπονητή. Η ομάδα είχε τη φιλοσοφία της αλλά και το ρόστερ. Αξιοποίησα όσο μπορούσα καλύτερα το υπάρχον υλικό κάνοντας μερικές αλλαγές που αποδείχτηκαν καθοριστικές. Συναντήσαμε αρκετές δυσκολίες. Δεν κλέψαμε ποτέ παιχνίδι. Δεν ευνοηθήκαμε ποτέ από τη διαιτησία. Δεν ξέρουμε τι είναι να κερδίζεις πέναλτι. Είναι δυνατόν ομάδα κορυφής που δημιουργεί συνέχεια φάσεις στην αντίπαλη περιοχή να είναι τελευταία στη λίστα των ομάδων με κερδισμένα πέναλτι; Βάλαμε γκολ κανονικότατα και μας ακυρώθηκαν. Η αδικία που έγινε στο παιχνίδι με τα Γιάννενα θα μπορούσε να είναι καθοριστική. Παίζαμε την επόμενη εβδομάδα στη Δράμα και το μυαλό μας είχε μείνει σε αυτό το παιχνίδι. Ευτυχώς, νικήσαμε και εδραιώθηκε η πίστη για την άνοδο. Δεν θέλω να κολακεύω ανθρώπους, αλλά θα ήμουν αχάριστος αν δεν αναφερθώ στην παρουσία του Φώτη Κωστούλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι κόσμημα για τον χώρο και η δύναμη του Παναιτωλικού. Να σταθώ και στη συμβολή του Γιάννη Νταλακούρα (προπονητής στο πρώτο μισό). Η άνοδος ανήκει και στους δυο μας».


ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΑΟΥΜΗΣ



πηγή:espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com