Facebook

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Σλοβακία: Με γυναίκα πρωθυπουργό για πρώτη φορά


Η Ιβέτα Ραντιτσόβα πήρε το χρίσμα και έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Σλοβακίας, από την ίδρυση του κράτους τον Ιανουάριο του 1993.
Η 53χρονη καθηγήτρια κοινωνιολογίας και πρώην υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών πήρε από τον Σλοβάκο πρόεδρο Ιβαν Γκασπάροβιτς, την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι τις 8 Ιουλίου, ημέρα που η νέα Βουλή, η οποία προήλθε από τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, συγκροτείται σε σώμα.

Η εντολή κυβέρνησης δόθηκε στην Ραντιτσόβα και στο δεύτερο σε δύναμη κόμμα της, αφού ο νικητής των πρόσφατων εκλογών και μέχρι τώρα πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος δεν τη δέχτηκε, αδυνατώντας να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση.

Με τις 62 έδρες του κόμματός του (ποσοστό 34,8%) και τις εννέα έδρες του έως τώρα εταίρου του, του Σλοβακικού Εθνικού Κόμματος (5,1%), ο Φίτσο δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη για μια κυβέρνηση, πλειοψηφία των 76 εδρών στο σύνολο των 150 της σλοβακικής Βουλής.

Η Ιβέτα Ραντιτσόβα, του συντηρητικού κόμματος Σλοβακική Δημοκρατική Χριστιανική Ένωση (ποσοστό 15,4%) του πρώην πρωθυπουργού Μίκουλας Ντζουρίντα, θα ηγηθεί ενός τετραμερούς δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, που θα διαθέτει πλειοψηφία 79 εδρών.

Στον συνασπισμό, για τον οποίο οι εταίροι του υπέγραψαν ήδη στα μέσα της περασμένης εβδομάδας σχετική συμφωνία συνεργασίας, θα συμμετάσχουν άλλα τρία κόμματα, το «Ελευθερία και Αλληλεγγύη» (12,1%), το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα (8,5%) του πρώην Επιτρόπου της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Γιαν Φίγκελ, και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας «Γέφυρα» (8,1%).

Η Ιβέτα Ραντιτσόβα υπήρξε κοινή υποψήφια της ενωμένης συντηρητικής αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές, τον περασμένο τον Απρίλιο, αλλά έχασε από τον νυν πρόεδρο, Ιβάν Γκασπάροβιτς.

Γεννημένη το 1956 στην Μπρατισλάβα, η μελλοντική πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ιβέτα Ραντιτσόβα, που έχει ως πρότυπό της τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ, σπούδασε κοινωνιολογία, εργάσθηκε ως κοινωνική λειτουργός με την μειονότητα των Ρομά και αργότερα στο Κοινωνικό Ινστιτούτο της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών.

Έπειτα από μεταπτυχιακές σπουδές στην Οξφόρδη, ανέλαβε το 2005 τη διεύθυνση του Ινστιτούτου, πριν κληθεί ως υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση του Μίκουλας Ντζουρίντα. Μετά την παραίτηση του τελευταίου στις αρχές του 2010 από την ηγεσία του κόμματος, ηγήθηκε η ίδια της Δημοκρατικής Χριστιανικής Ένωσης και κατήλθε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της στις πρόσφατες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com