Facebook

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Ατελείωτο μίσος εννιά χρόνια μετά

Εννιά χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους και στο αμερικανικό Πεντάγωνο, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν παραμένει ασύλληπτος και η μισαλλοδοξία έχει επεκταθεί. Σήμερα οι εκατοντάδες τουρίστες που επισκέπτονται το «Ground Zero», με τα βλέμματά τους ακουμπούν πάνω στη μεγαλύτερη πληγή της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας που παραμένει ανοιχτή. Καθώς το μόνο που αντικρίζουν είναι ένα σεμνό μνημείο, στο σημείο που κάποτε πατούσε «περήφανος» ο νότιος πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.






Επειτα από δύο πολέμους απελευθερωτικού χαρακτήρα -στα μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν- εννέα χρόνια «άχτιστες» σαν τους δίδυμους πύργους παραμένουν και οι σχέσεις μεταξύ Αμερικανών και μουσουλμάνων. Σχέσεις που διανύουν νέα περίοδο κρίσης μετά τις συζητήσεις περί ανέγερσης ενός ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου -κι ενός τεμένους- στη Νέα Υόρκη, αλλά και τις απειλές ενός εθνικιστή πάστορα, του Τέρι Τζόουνς, που κάλεσε το ποίμνιό του να κάψει αντίτυπα του Κορανίου κατά τη διάρκεια της τελετής που θα γίνει για την ένατη επέτειο των επιθέσεων, σήμερα.

Μόλις προχθές ο ιμάμης Φεϊζάλ Αμπντούλ Ραούφ δήλωνε πως η μετακίνηση σε άλλο σημείο του ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου και του τεμένους, των οποίων η κατασκευή αρχικά προβλεπόταν να γίνει κοντά στο «Ground Zero», «θα προκαλέσει ακραία φαινόμενα βίας». Κάνοντας σύμφωνα με τον Ραούφ τα μουσουλμανικά μέσα ενημέρωσης «να γράψουν πως το Ισλάμ δέχεται επίθεση».

Με αφορμή πάντως το άλλο ζήτημα, εκείνο της ενδεχόμενης καύσης αντιτύπων του Κορανίου από πιστούς της Εκκλησίας Βαπτιστών της Φλόριντα, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως «μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της "Αλ Κάιντα" προκειμένου να στρατολογήσει νέα μέλη». Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε έντονο κύμα βίας σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν καθώς και επιθέσεις αυτοκτονίας σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές πόλεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ακόμα και η Ιντερπόλ ανησυχεί για ξέσπασμα βίας.

Ως εκ τούτου, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τις ανά τον κόσμο αμερικανικές πρεσβείες να αξιολογήσουν την απειλή που μπορεί να αντιπροσωπεύει γι’ αυτές το σχέδιο για το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου. Ενώ, από την πλευρά του η «πέτρα του σκανδάλου», ο πάστορας Τέρι Τζόουνς, που εμπνεύστηκε την κίνηση αυτή, σε συνέντευξή του άφησε να εννοηθεί πως αν του απευθύνουν έκκληση οι αρχές, θα μπορούσε να επανεξετάσει τα σχέδιά του.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ




Πηγή: www.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com