Facebook

Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010

Καθολική απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, μετά και την υπογραφή των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων, αλλά και τον προσδιορισμό των ελεγκτικών μηχανισμών για την εφαρμογή του μέτρου.






Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, μετά και την υπογραφή των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων, αλλά και τον προσδιορισμό των ελεγκτικών μηχανισμών για την εφαρμογή του μέτρου.

Τα πρόστιμα στους υπεύθυνους διαχείρισης για την εφαρμογή του νόμου, είτε αυτοί είναι καταστηματάρχες, είτε υπεύθυνοι χώρων εργασίας, όπως οι διευθυντές επιχειρήσεων και εταιρειών ή άλλοι, θα κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ.

Mετά την τέταρτη υποτροπή, τα καταστήματα θα σφραγίζονται προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη, θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Στους καπνιστές, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ, ενώ όσοι έχουν να αναφέρουν πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες που αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου, θα μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο νούμερο 1142.

Θα προηγηθεί περίοδος χάριτος ενός μήνα (έως τα τέλη Σεπτεμβρίου) κατά τον οποίο θα γίνονται μόνο συστάσεις, και από τον Οκτώβριο θα επιβάλλονται κανονικά.

Tο 80% των εισπραχθέντων προστίμων θα πηγαίνει στους δήμους.

Παράταση οκτώ μηνών θα δοθεί σε καζίνα και σε κέντρα με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ.μ. έως τις 31 Μαΐου του 2011 ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις.

Καταργούνται, επίσης, τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Μεγάλο βήμα για τη δημόσια υγεία

Στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «1η Σεπτέμβρη, κόβουμε το τσιγάρο κερδίζουμε τη ζωή», που πραγματοποιήθηκε εν τω μεταξύ στο Ζάππειο Μέγαρο, η Υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική κοινωνία, αλλά και ένα πολύ μεγάλο βήμα για τη δημόσια υγεία.

«Φτάσαμε εδώ μετά από προσπάθειες πολλών ετών και σήμερα γυρίζουμε σελίδα», ανέφερε, τονίζοντας ότι η όλη προσπάθεια πρέπει να στηριχθεί πρώτα απ’ όλα απ’ όλους τους πολίτες. Σημείωσε επίσης ότι το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή έπειτα από την ακρόαση των επαγγελματιών του χώρου και όλων των συναφών φορέων, οι οποίοι – όπως υποστήριξε- παρά τις όποιες επιμέρους ίσως διαφορετικές προσεγγίσεις, συνέτειναν στο ότι «προτιμούν ως μέτρο την ολική απαγόρευση καθώς είναι σαφές, εφαρμόσιμο, δε δημιουργεί καμία ασάφεια και προβληματισμό στην εφαρμογή, δεν δημιουργεί επιπλέον επενδύσεις σε μια ώρα δύσκολη».

Με αφορμή εξάλλου την έναρξη της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε χθες με την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την υφυπουργό, Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο και τα μέλη της Αντικαπνιστικής Επιτροπής.

Στην αρχή της συνάντησης, o πρωθυπουργός καλωσόρισε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την αντικαπνιστική επιτροπή και τους συνεχάρη «για την έξοχη δουλειά» και «τις προσπάθειες στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος υγείας, που λέγεται «κάπνισμα».

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στην προσπάθεια που κάνουμε σήμερα στη χώρα μας, να αλλάξουμε αντιλήψεις, πρότυπα και συμπεριφορές, για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και να κάνουμε τη χώρα μας βιώσιμη, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και στην καθημερινή ζωή, η δική σας προσπάθεια είναι ιδιαίτερης σημασίας».

Πρόσθεσε ότι o νόμος θα συμβάλει ιδιαίτερα στην απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, και εκτίμησε ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις και στη συμπεριφορά ως προς το «παθητικό κάπνισμα», το οποίο έχει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία όλων.

Από την πλευρά της η κ. Ξενογιαννακοπούλου παρέδωσε στον πρωθυπουργό το φάκελο με το νόμο και την υπουργική απόφαση για τους ελέγχους και ανέφερε πως στο φάκελο περιέχεται επίσης «και το υλικό για την καμπάνια ενημέρωσης, με την υποστήριξη και της Επιτροπής». Είπε χαρακτηριστικά: «έχουμε ήδη ξεκινήσει την καμπάνια και πάνω απ' όλα είναι η πληροφόρηση ότι η απαγόρευση του καπνίσματος είναι θέμα υγείας».






NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com