Facebook

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Νέα αντιβιοτικά από δέρμα βατράχων

Στο δέρμα των βατράχων φαίνεται πως κρύβεται το μυστικό όπλο για την αντιμετώπιση των πανίσχυρων σούπερ ιών. Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δημιούργησε εκατό νέα αντιβιοτικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ευρεία γκάμα ασθενειών, καθώς επίσης και για την καταπολέμηση του βακτηριδίου του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου, ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη (MRSA), ο οποίος ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.









Η επιστημονική κοινότητα γνώριζε εδώ και χρόνια ότι η επιδερμίδα των βατράχων ήταν θωρακισμένη από πληθώρα αντιμικροβιακών ουσιών, δεδομένων του εχθρικού περιβάλλοντος στο οποίο ζει το συγκεκριμένο αμφίβιο, ωστόσο δεν μπορούσε να τις αξιοποιήσει αφού στην πλειονότητά τους ήταν δηλητηριώδεις για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ερευνητική ομάδα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ωστόσο, βρήκε τρόπο να μεταλλάξει τις χημικές αυτές ουσίες ώστε να αφαιρέσει τις επικίνδυνες παρενέργειές τους, δημιουργώντας έτσι συνολικά εκατό αντιβιοτικούς παράγοντες. «Το δέρμα των βατράχων αποτελεί εξαιρετική πηγή τέτοιων ουσιών» εξηγεί ο Μάικλ Κόνλον, βιοχημικός του Πανεπιστημίου του Αμπού Ντάμπι, επισημαίνοντας ότι «οι βάτραχοι ζουν στη γη εδώ και περίπου τριακόσια εκατομμύρια χρόνια, επομένως είχαν πολύ χρόνο να μάθουν πώς να υπερασπίζονται τον εαυτό τους από τα μικρόβια που κυκλοφορούν στο περιβάλλον».

Κατά το παρελθόν είχαν γίνει κι άλλες απόπειρες απομόνωσης των μικροβιοκτόνων ουσιών που υπάρχουν στην επιδερμίδα των βατράχων με στόχο τη δημιουργία νέων αντιβιοτικών, όμως όλες είχαν αποτύχει αφού αποδεικνύονταν τοξικές για τα ανθρώπινα κύτταρα, ενώ παράλληλα καταστρέφονταν εύκολα από τα ένζυμα που περιέχονται στο ανθρώπινο αίμα.

Ο Κόνλον και οι συνάδελφοί του, όμως, κατάφεραν να τροποποιήσουν τη μοριακή δομή τους για να μειώσουν την τοξικότητά τους, αλλά και να ενισχύσουν την αντίστασή τους απέναντι στις επιθέσεις των ενζύμων. Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν περισσότερο στη ροή του αίματος και να έχουν έτσι αποτελεσματικότερη δράση απέναντι στις μολύνσεις.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ







πηγή: www.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com