Facebook

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Πτώση βάσεων στα ΤΕΙ

Κατακόρυφη πτώση βάσεων στα ΤΕΙ και άνοδο των Στρατιωτικών Σχολών και των Σχολών της Αστυνομίας, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα. Ροή αποτελεσμάτων από το site του υπουργείου Παιδείας. Οδηγίες για τη στέγαση των φοιτητών






Πτώση των βάσεων που αγγίζει το σύνολο των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς μάλιστα να εξαιρούνται οι περιζήτητες - υψηλόβαθμες σχολές, φέρνουν τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής για φέτος.
Η μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως στα ΤΕΙ λόγω της κατάργησης της βάσης του 10 είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των φετινών αποτελεσμάτων, όπως επίσης η μεταστροφή των υποψηφίων από την προτίμηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων.
Σε άνοδο βρίσκονται τα τμήματα και οι σχολές που έχουν σχέση με τους τομείς περί την Οικονομία, ενώ σταθερές εμφανίζονται οι Νομικές Σχολές και με μικρές αυξομειώσεις οι Ιατρικές.
Γενικότερα, εκτιμάται από τους εκπαιδευτικούς ότι οι υποψήφιοι προτίμησαν σε μεγάλο ποσοστό τμήματα και σχολές, που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Yπενθυμίζεται ότι την τελευταία τετραετία είχαν μείνει κενές λόγω του βαθμολογικού πλαφόν 71.137 θέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων, σε περιφερειακά TEI.
«Και φέτος υπήρξε εξαιρετικά υψηλός ανταγωνισμός αριστείας στις σχολές μεγάλης ζήτησης και σε ΑΕΙ και σε ΤΕΙ», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων.
Είπε ακόμη ότι παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν το καλοκαίρι (λόγω της αποχής των βαθμολογητών) τα αποτελέσματα δόθηκαν έγκαιρα στη δημοσιότητα, «την ίδια μέρα που δόθηκαν και πέρυσι».
Οσον αφορά τις θεσμικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στην ανώτατη εκπαίδευση, η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι «θα λάβει υπόψη και τη φετινή διαμόρφωση των τμημάτων ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές».
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα
Οριστικό τέλος δίνεται σήμερα στην αγωνία 93.000 περίπου υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς από νωρίς το πρωί σήμερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται για τα αποτελέσματα, μέσω του ιστότοπου του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον κωδικό τους αριθμό, με τον οποίο συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Δηλαδή, πληκτρολογώντας πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους (ή ενδεκαψήφιο για αλλογενείς - αλλοδαπούς) και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών στοιχείων τους.
Tο υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στη διεύθυνση αυτή, ιδίως τις ώρες αιχμής.
Οι πίνακες με τα αποτελέσματα θα δοθούν μέσα στη διάρκεια της ημέρας και στα κατά τόπους γραφεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να αναρτηθούν στα λύκεια όλης της χώρας.
Οι απόφοιτοι Λυκείων μπορούν επίσης να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα από τα ΚΕΠ καλώντας τον αριθμό 1500.
Για τις μετεγγραφές, που ενδιαφέρουν χιλιάδες οικογένειες, θεσπίστηκαν νέα κριτήρια, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη κατανομή των φοιτητών στα ιδρύματα αλλά και να γίνουν δικαιότερες, αφού θα παίζουν ρόλο σε κάποιες περιπτώσεις και τα μόρια του κάθε φοιτητή.
Η ώρα της φοιτητικής στέγης
Ωστόσο, όσον αφορά το θέμα της δωρεάν φοιτητικής στέγης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων σε ανακοίνωσή της σημειώνει την έλλειψη μέριμνας για τη δημιουργία των απαραίτητων φοιτητικών εστιών σε όλη τη χώρα.
"Η σημαντικότατη προσφορά κατοικιών για μίσθωση σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας, εξασφαλίζει τη στέγαση όλων με απόλυτα λογικές τιμές. Δυστυχώς τα Πανεπιστήμιά μας, όχι μόνο δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες που να καλύπτουν τουλάχιστον όλους τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά τα περισσότερα AEI και TEI εξακολουθούν να αρνούνται και να αδιαφορούν πλήρως, με ελάχιστες γνωστές σε εμάς εξαιρέσεις, για το αυτονόητο. Δηλαδή να οργανώσουν γραφεία στέγασης των φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες, ή έστω ειδικές ιστοσελίδες, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Συνάντηση υπουργού με ΔΟΕ
Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται μάλιστα συνάντηση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου με τους δασκάλους, προκειμένου να συζητήσουν από κοινού τα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς που βρίσκεται προ των πυλών, καθώς θα αντιμετωπιστούν δυσκολίες από τα κενά στις θέσεις εργασίας.





www.sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com