Facebook

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Τι αλλαγές φέρνουν οι ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών



Σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών προχωρά το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή με το επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου, διευρύνεται η δυνατότητα μετεγγραφής για οικονομικούς λόγους και παράλληλα καθιερώνεται η ελεύθερη μετεγγραφή προς περιφερειακά ιδρύματα για οικογένειες με δύο ή περισσότερους φοιτητές.





Χωρίς να κάνει λεπτομερή αναφορά στο περιεχόμενο της τροπολογίας, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία παρέχει διευκρινίσεις για το νέο καθεστώς των μετεγγραφών προκειμένου να το λάβουν υπόψη τους οι υποψήφιοι των πανελλαδικών κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «οι αλλαγές δεν θίγουν καμία κατηγορία μετεγγραφομένων», δηλαδή συνεχίζουν να ισχύουν οι υπάρχουσες ρυθμίσεις, τόσο για τους τρίτεκνους όσο και για τις μετεγγραφές με ποσοτικό περιορισμό (για λόγους οικονομικούς και λόγους υγείας των γονέων).

Στις υπάρχουσες κατηγορίες δικαιούχων μετεγγραφής προστίθενται πλέον και οι νεοεισαχθέντες φοιτητές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ με συνολικό οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 45.000 ευρώ κατά τα τρία τελευταία οικονομικά έτη και σε ποσοστό θέσεων 4% επί του αριθμού εισακτέων του τμήματος υποδοχής. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνεται με βάση το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι μετεγγραφές προς ιδρύματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Από την άλλη, αδέλφια που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις θα μπορούν να μετεγγράφονται ελεύθερα, χωρίς κανέναν περιορισμό, σε αντίστοιχα τμήματα πανεπιστημίων ή ΤΕΙ της περιφέρειας, όχι όμως σε εκείνα του λεκανοπεδίου Αττικής και του νομού Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα, αν ένας αδελφός σπουδάζει στην Πάτρα και ο άλλος στο Ηράκλειο, θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή σε οποιαδήποτε από τις δύο πόλεις, αρκεί βέβαια να υπάρχει αντίστοιχο τμήμα.

Τέλος, καθιερώνεται η ισοκατανομή των μετεγγραφομένων σε αντίστοιχα τμήματα της ίδιας περιοχής, με βάση την επίδοσή τους στις πανελλαδικές. Η ρύθμιση αυτή αφορά κυρίως την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και προβλέπει ότι η αίτηση μετεγγραφής δεν θα υποβάλλεται σε συγκεκριμένο τμήμα, αλλά σε ομάδα αντίστοιχων τμημάτων.





Σ. ΔEΛHΓΙΩΡΓHΣ

πηγή: www.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com