Facebook

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ενας "Big Brother" που θα διαβάζει τη σκέψη

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούν να αποκωδικοποιήσουν λέξεις από σήματα του εγκεφάλου. Κάθε μεγάλη ανακάλυψη όμως γεννά ελπίδες αλλά και κινδύνους. Αυτό το επιστημονικό επίτευγμα μπορεί στο μέλλον να αποδειχτεί σωτήριο για ανθρώπους που έχουν αδυναμία επικοινωνίας, αλλά από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος ο «Μεγάλος Αδελφός» να εισβάλλει στο μυαλό όλων μας.









Ενώ οι μεταβολές ενός μακρινού άστρου ή γαλαξία μπορούν να παρατηρηθούν με ακρίβεια, το τι γίνεται μέσα στον εγκέφαλό μας αποτελεί μεγάλο μυστήριο για τον έξω κόσμο. Το μυαλό του κάθε ανθρώπου είναι το «κάστρο» του.

Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από εκπληκτικά πειράματα άρχισε να καταρρίπτει τα τείχη αυτού του «κάστρου».

Οι σκέψεις μας, εκτός από το ό,τι δεν έχουν όρια και δεν περιορίζονται, φαίνεται ότι είναι τόσο ανοιχτές στην παρατήρηση όσο κάθε άλλη λειτουργία του σώματός μας. Πρόσφατα, επιστήμονες στη Utah ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν λέξεις καταγράφοντας εγκεφαλικά σήματα.


Το πείραμα

Χρησιμοποιώντας αισθητήρες τοποθετημένους στον εγκέφαλο του εθελοντή, οι επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν ηλεκτρικά σήματα που παράγονται όταν το άτομο διαβάζει ορισμένες λέξεις, όπως «ναι», «όχι» και «πεινάω».

Επειτα από συνεχή παρατήρηση και πειράματα, η επιστημονική ομάδα μπορούσε να πει ποια εγκεφαλικά σήματα αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένες λέξεις. Αυτό είναι ένα πρώιμο στάδιο «ανάγνωσης» του μυαλού. Κάποια μέρα όμως η εξέλιξη αυτής της τεχνικής θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε παράλυτους ασθενείς και όσους έχουν εγκεφαλική βλάβη ή αδυναμία να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους.

Σύμφωνα με ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο, στο μέλλον θα μπορούσε να υπάρξει κατάχρηση αυτής της τεχνολογίας από εκείνους που θα θέλουν να μάθουν τα μυστικά που υπάρχουν στο μυαλό ενός ανθρώπου, δεδομένου ότι ήδη ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία το φάντασμα του «Μεγάλου Αδελφού» πλανάται απειλητικά.

Αν λοιπόν μια τέτοια τεχνολογία φθάσει ποτέ να είναι προσιτή οικονομικά ώστε να φτάσει στα χέρια του κοινού, τότε οι πιθανότητες για «εφιαλτική» χρήση της είναι πάρα πολλές!

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη πολλοί εργοδότες σκανάρουν καθημερινά τους υπαλλήλους τους για να δουν αν έχουν κάνει χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών. Αν ο «αναγνώστης του μυαλού» μπορέσει να διαβάζει και την απιστία, τότε αυτοί που απατούν κινδυνεύουν να πιαστούν στα πράσα. Τότε, κάθε σπίτι και κάθε δικηγορικό γραφείο θα μπορεί να έχει έναν «αναγνώστη του μυαλού» και κανένα μυστικό δεν θα είναι πια κρυφό!

Ωστόσο, η οπτική αυτή βρίσκεται ακόμα μακριά. Τα «τείχη» του μυαλού μας, του προσωπικού μας «κάστρου», στέκονται ακόμα και απέχουμε αρκετά από το να διαβάζουμε τις σκέψεις και τα όνειρα των ανθρώπων με την ίδια ευκολία που κατανοούμε την ομιλία τους. Μέχρι στιγμής αυτό που αποδεικνύεται επιστημονικά είναι ότι οι σκέψεις μας είναι μια σειρά από περίπλοκες ηλεκτροχημικές παρορμήσεις που μπορούν να καταγραφούν. Και οι σκέψεις δεν είναι παρά τα εργαλεία του μυαλού μας. Υπάρχει μόνο ένα ενιαίο σώμα. Το μυαλό δεν είναι κάτι ξεχωριστό από τα υπόλοιπα. Είναι όπως οι μύες μας και οι χτύποι της καρδιάς μας.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Προσοχή στη χρήση της τεχνολογίας!


Θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι κάποιος να καταφέρει να «κολλήσει» ηλεκτρόδια στο κεφάλι μας για να εμφανίσει τις σκέψεις μας στην οθόνη ενός λάπτοπ. Το γεγονός όμως ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν φαίνεται διόλου εξωπραγματική οφείλει να μας προβληματίσει. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά για το πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία και να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αφήσουμε άλλο ένα τεχνολογικό όργανο να χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο.


ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ







πηγή:www.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

our.news@live.com